Hur ska man skriva?

Ja, jag vet... Jag är en språkpolis. Men det finns få saker som irriterar mig mer än ordet "dem". Har blivit allt vanligare att det används i tid och otid. Och allra helst i fel sammanhang. Så jag googlade fram lite fakta om vad som gäller:

Håll i dig nu för detta är svårt. Det måste vara svårt eftersom så många blandar ihop de och dem. Nu får du en gång för alla veta hur du förbättrar oddsen att skriva rätt.

Det är tabu att skriva dom. I mindre fina sammanhang är dom fortfarande flitigt använt. Det kan vara i mejl, chattsamtal eller på debattforum. Vid andra tillfälle passar det inte alls att skriva dom. Anledningen till att dom fortfarande används ibland kan vara svårigheten med att veta när det heter de eller dem.

Om du är osäker kommer här en hjälpreda som kallas vi/oss-testet. Det är lättare att höra när det ska vara vi eller oss, än när det ska vara de eller dem. Det du gör är att prova byta ut de mot vi och dem mot oss. Kommer du fram till att vi passar bäst, då använder du de. Passar oss bättre in väljer du istället dem. Det finns emellertid en del fraser testet inte fungerar på. I dessa fall kan du lugnt använda de, för då blir det oftast rätt.

vi/oss-testet i korthet:

  1. Prova ersätta de/dem mot vi/oss.
  2. Vi byter ut du mot de.
  3. Oss byter du ut mot dem.
  4. Välj det alternativ som låter rätt.
  5. Är du osäker blir det oftast rätt om du väljer de.

Fakta: De är subjektsform, precis som: jag, du, han, hon och vi. Dem är objektsform, några andra sådana är: mig, dig, honom, henne, oss och er.

 

Så var det med det :)

#1 - Ezter

Det värsta :Dem kommer snart, dem hade roligt. Ser folk inte hur fel det är????

Svar: Hade varit dödssynd om vi skrev så i skolan...
// Marianne

#2 - SysterYster

Enkätundersökning.. Undersökningsundersökning???
Enkät=Undersökning.

#3 - Malin

Jag erkänner, jag är hopplöst dåligt på det där. Och tyvärr tror jag det är svårt att lära om en så gammal hund som mig :)

#4 - Catarina

Intressant! tack för tipsen! Det verkar vara många som har svårt med de/dem. Blir väl inte bättre av alla halvaloger man skriver i chattar o på nätet.. Ibland får språksnuten i mig ta ett djupt andetag :-D

#5 - Bosse Lidén

Det är mycket med det jordiska. Kram Bosse