Äntligen!

Idag var det äntligen den sista dagen som jag jobbade heltid på ett tag. Nu kommer jag att försöka varva ner de kommande fem månaderna. Har varit ganska mycket de senaste åren. Men nu ska jag ta mig tid för mig själv. Tiden kommer att gå fort, så det gäller att ta vara på den.

Awesome

Idag fyller min lilla blåögda dotter femton år. Fast jag begriper inte hur det gick till. Tycker det var ganska nyligen hon klev in i vårt liv.

Ett uttryck som hon använder ofta är just "awesome". Det beskriver verkligen henne på ett utmärkt sätt. Hon är verkligen awesome.

Självklart ska hon firas med både tårta och presenter. Vad det blir kan jag inte riktigt avslöja eftersom hon kanske läser bloggen. Och då blir det ju ingen överraskning. Men jag tror hon kommer att bli nöjd. (Nu har hon fått presenten: det var en kamera - Canon 1000D)

I morse fick hon i alla fall en present. Det var ett handgjort silversmycke som hänger i en rem. Den har min kollega Annika gjort. Den föreställer ett plektrum. Tony Iommis plektrum - från Black Sabbath - har använts som mall. Tror hon uppskattar den då hon älskar musik och att spela gitarr. Texten som jag valde till den var ett ganska självklart val. Det står nämligen "AWESOME" på den.




Grattis på födelsedagen min "awesome" dotter!

Hockeyfeber

När jag var ung var jag en hockeyfantast i stora mått. Sprang på varenda match som spelades. Men hängde ofta och kollade på träningarna oxå. Det fanns ju så söta hockeykillar.

När jag vart lite äldre la jag intresset på "is". Intalade mig själv att jag var totalt ointresserad. Ända tills nu...

Min kollega håller på Skellefteå.  Hon har på något underligt sätt fått mig att börja titta på hockey igen. Vet inte hur det gick till. Men numera är det jag som sitter bänkad först i tv-soffan när det vankas en match. Okej, det är ju lite speciellt just nu eftersom det är semifinaler. Mellan Luleå och Skellefteå. Och det är så fruktansvärt spännande att ser hur det slutar. För dom är så grymt jämna. Det kan gå precis hur som helst. Just nu i skrivande stund står det 2 - 2 i matcher. Så minst två matcher till blir det innan det är klart.

Sen blir det ju final. Självklart vill jag ju att Luleå ror hem allt. Men om nu det blir Skellefteå som står som finalist,så har dom ändå min röst...



Bilden har jag lånat från NSD.

Helgolandsbröd

När jag ändå hade ångan uppe och var full med inspiration, passade jag på att baka fyra stycken helgolandskakor. Fast jag har ingen förklaring över varför jag gjorde så många. Har aldrig gjort såna här förut. Men det verkar lovande. Har dock inte hunnit smaka ännu...

(uppdatering: provsmakningen avlöpte väl. Smakade riktigt bra. Verkade även som att kollegorna uppskattade den...Men jag rekommenderar att man gör lite extra fyllning. Det räckte - men kunde fått vara lite mer.)



Självklart lägger jag ut receptet på dom oxå:

Helgolandsbröd 2 st

150 gr margarin
5 dl mjölk
50 gr jäst
½ tsk gul färg
½ tsk salt
1 ½ dl socker
3/4 tsk kardemumma
cirka 14 dl vetemjöl

Fyllning
½ dl mjöl
1 1/4 dl vatten
1 äggula
150 gr margarin
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Glasyr
2 dl florsocker
2 msk ljummet vatten.

Gör en deg. Jäs i 40 minuter. Dela degen i 2 runda kakor, 22 cm. jäs i 30 minuter.
grädda i 200 grader i 20 minuter.

Gör en redning av mjöl och vatten i kastrull. koka ett par minuter, rör ner äggulan.
Rör matfettet med florsockret och vaniljsockret. blanda ihop, tillsätt krämen lite i taget. Dela bröden i en över och underhalva. Fyll med krämen. Garnera med glasyren.

Mammas flottyrkransar

Ungarna gillar munkar. Men de flesta som finns att köpa ute i butik innehåller spår av nötter. Och det kan inte dottern äta. Så då bestämde vi oss (jag och dottern) att prova göra munkar själva. Nu hade jag ingen jäst hemma, så det fick bli flottyrkransar istället. Men det smakar ju nästan likadant. Det var verkligen jätteroligt att göra dom. Och lätt. Nästa gång ska vi prova göra "riktiga" munkar.





Dom smakade bra oxå. Vill ni prova göra själva så kommer receptet här:

Ingredienser

1     ägg
1 dl  socker
1 dl  mjölk
2 msk margarin eller smör
ca 5 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Fritering:

kokosfett eller olja

Garnering:

strösocker

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mjölken. Smält matfettet och rör ner det i smeten. Blanda det mesta av mjölet och bakpulvret. Vänd ner det. Slå upp degen på mjölat bakbord. Arbeta i lite mer mjöl så att den inte kladdar. Rulla degen till smala längder. Skär dem i 20 cm långa bitar och forma de till kransar. Värm fettet till 180 grader. Använd termometer eller gör brödprovet. Lägg ner några kransar åt gången och fritera dem guldbruna ca 1 min på varje sida. Ta upp och låt dem rinna av väl på hushållspapper. Vänd dem i socker. Klart!