Vad är "hemma"?

En vän skrev på facebook en sak som fick mig att börja fundera. Och jag funderade mycket på det. Hon skrev så här: "folk som pratar om vart hem är.. är det där man växte upp?"

Ja, vad är egentligen hemma???

Jag har hört en hel del människor som flyttat ifrån sin uppväxtort och sen säger att de ska åka "hem" när de menar att de ska åka till sin uppväxtort eller att de ska åka till sin föräldrar.

För mig behöver det inte nödvändigtvis vara i mitt föräldrahem, i min uppväxtort eller på en plats där jag varit mycket under min uppväxt.

Hemma för mig är där jag trivs, känner mig älskad och uppskattad. Där jag känner mig trygg. Att vilja stanna där jag är just nu och att vara tillfreds utan att längta bort. Att vara bland mina nära och kära. Då är jag "hemma".

Vad är hemma för dig?


Rullrån

För några år sedan var vi till något som heter Ersk-Matsgården i Hälsingland. Ersk-Matsgården ligger ca 10 km nordväst om Hassela längs vägen mot "Sveriges mitt" och Torpshammar. Vi brukar fara dit någon gång emellanåt bara för att det är så mysigt. Nåväl, vid vårt senaste besök var det full aktivitet på gården. Bland annat satt det en man och gräddade rullrån. Vi köpte ett par burkar av honom. Och vad ungarna mumsade på... Sen dess har dom gått och drömt om såna rån. Vi har tänkt skaffa ett järn för detta ändamål, men det har inte blivit av.

Men så nu i veckan var vi in på en "begagnat-butik". Och där låg det ett vackert och knappt använt gjutjärns-järn från skeppshult. Tyckte det var lite dyrt, för det kostade 150 kronor. Men köpte det ändå. Upptäckte senare på nätet att dom ligger i prisklassen 695 kronor och uppåt. Så jag gjorde nog en bra affär i alla fall.

Nu har vi prövat göra rån i alla fall. Och det var hur kul som helst. Lite kladdigt, men kul. Och ungarna dom var lyckliga när dom smaskade på med god aptit.


Att bara vara...

Ibland behöver man faktiskt inte göra någonting. Det räcker med att bara vara... Njuta av livet helt enkelt. Det har vi gjort nu under påsklovet. Hela familjen. Vi har inte haft några måsten utan har bara gjort det vi har känt för. Det är livskvalitet om något...