Lång och trogen tjänst...

I dag kom "gubben" hem från jobbet med blommor i högsta hugg. Och en guldnål. Han hade blivit firad för lång och trogen tjänst. Nästan 26 år har han varit på sitt jobb. När vi träffades hade han jobbat där i ett år och sa då att han skulle ge firman två år och sedan flytta vidare. Det vart två lååånga år. Jättebra tycker jag förstås. För jag var inte så sugen att flytta igen och inte ville jag släppa honom heller....

Blommorna fick jag "ärva" av honom för "lång och trogen tjänst"...Vi har ju hållt ihop i tjugofyra år redan. Så i september nästa år blir det nog till att fira. Vi får väl se.

Hur som helst så lyste blommorna upp den i övrigt gråa och trista dagen.

Hälsobröd

När vädret är dåligt och ungarna sjuka, kan man passa på att vara lite nyttig i alla fall. Så jag passade på att baka lite. Ett hälsobröd som är såååå gott och så lätt att göra. Testa gärna för här kommer receptet:

1 pkt jäst

7 dl vatten

2 dl havregryn

1 dl linfrö

1 dl solrosfrö

1 dl semsamfrö

2 dl kruska-,vete-eller havrekli

2 msk brödsirap

2 msk oliv- eller rapsolja

1 tsk salt

9-10 dl dinkelmjöl eller vetemjöl special

 

Lös jästen med lite av vattnet, koka en gröt av havregryn, linfrön, 4 dl av vattnet ca 2 min.

Blanda i resten av vattnet o låt svalna till fingervarmt.

Blanda alla ingredienser med jästen. Bearbeta degen några minuter, degen ska vara lösare än vanlig matbrödsdeg. Låt jäsa ca 30 min.

Arbeta degen igen o bred sedan ut den i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa 30 min till.

Grädda i nedre delen av ugnen 225 grader i 15-20 min.