Gåtans lösning

Nu har jag varit till en yrselintresserad öronläkare. Hon var toppen att ha att göra med. Efter diverse hörseltester. Undersökning med kamera. (kul att se hur man ser ut inne i öronen och hur trumhinnan fungerar) Koll av mun och näsa. Försök att trigga fram yrseln med diverse rörelser. Samt att kolla ögonens röreslemönster i några konstiga glasögon kom konstaterandet. Kristallsjukan.

Men till skillnad från sjukgymnasten trodde hon att det satt i vänster öra. Skönt att fått det bekräftat. Ofarligt men besvärligt. Yrseln kommer att försvinna helt. Skönt. Men kan komma tillbaka när som helst. Tyvärr. Men då är man i alla fall beredd och slipper vara orolig.

Finns ingen dunderkur för att bli av med det. Utan man får träna huvudet efter ett speciellt rörelseschema och så ska man röra sig så mycket man kan. I det akuta skedet kan man få hjälp av sjukvården att försöka få kristallerna på plats. Fick två behandlingar i maj, men troligen för "fel" öra. Man får hoppas att nästa anfall inte varar lika länge.... Hittills har jag haft det i nio månader och är inte bra ännu. Men det känns som om det börjar lätta. Så hoppas, hoppas, hoppas....

Varför fick jag då det kan man undra...? Svaret är enkelt och irriterande. Jag tog det idiotiska beslutet att låta mig vaccineras mot svininfluensan. Det gjorde jag en vecka innan yrseln bröt ut.  Men det är klart. Det kunde ha hänt oavsett vilket vaccin det än gällde. Det räcker även med en kraftig förkylning.

Men säg den glädje som varar. Fick veta att jag har någon sorts hörselskada oxå. Visste att hörseln är lite nedsatt på vänster öra men inte så att jag märker av det själv. Så nu ska det utredas. Med en ny hörselmätning och eventuell magnetröntgen. Så nu får vi vänta och se vad som händer angående det.Odlingsgränsen

Varför i hela friden har man kommit på att man ska bosätta sig ovan odlingsgränsen? Särskilt på sensommaren och hösten börjar man fundera. Visst finns det anledningar som tex närheten till mina älskade fjäll.  Men ändå...

Jag måste nog medge att det hade varit kul att kunna odla lite växter oxå. Visst har jag jättehärliga åkerbär och två fina syrener som har börjat blomma. Men sen är det inte så mycket mer. Har försökt mig på jordgubbar, men dom hinner inte bli röda innan hösten. Och potatisen har väl ingen storlek att skryta med helller. Rabarberna växer visserligen men blir aldrig speciellt stora. Ska man odla får man ha det i en drivbänk. Men det känns inte speciellt inspirerande.

Tänk att det räcker med att fara en trettio mil söderut för att kunna få njuta av odlandet. Se bara på Risön. Där kan man till och med odla äpplen...


Man får nog helt enkelt ta en funderare om man kanske ska dra sig söderut om en sisådär tjugo år eller så...

 

"Handy man"

Jag måste få skryta lite över min sambo. Där sitter det aldrig fast. Jag har ofta, enligt mig själv, bra ideer. Men kan inte genomföra dom själv. Så då är det tur att det finns andra som kan det. Och som ställer upp och fixar diverse projekt.

Nu i helgen t ex ville barnen göra ett dockhus av kartonger. Problemet var då att vi inte hade några. Så jag sa åt dem att dom kunde snickra ihop ett hus istället. Sagt och gjort. Dom gick ut men kom in igen för att be om lite hjälp. Jag bussade dem då på sambon/pappan som fick gå ut och ge en hjälpande hand. Fast det blev nog lite mer än så. Det slutade med att ungarna designade och pappa gjorde jobbet.

Och resultatet kan man inte vara mer än nöjd med. För se vad man kan göra av en gammal ribbotten till en säng (som jag någon timme tidigare räddat undan från att bli ved). Samt ett par gamla uttjänta skåpdörrar i masonit.

Så nu kommer dom ha fullt upp den närmaste tiden med att inreda och fixa...
Passar på att visa bilder på lite av hans andra skapelser oxå. De flesta står i stugan.


En skön stol (idén stulen från tv), utebord till eventuella nattgäster som vill njuta av morgonsolen, grillplats med plats för många, pall - så jag får lata mig vid husväggen, lykta för mörkrädda barn.

Nu jobbar han inte bara med trä utan jobbar även med  t ex metall och sten.En vattenvärmare (innergrytan fick vi av syrran), Utelampa till gården (när det inte fanns någon köpeslampa som vi ville ha...)

Så med stolthet måste jag säga att vi har tur som har en handy man i huset.

Fjällsemester

Nu har vi varit några dagar till fjälls. Och det är nog den bästa semester man kan ha. Lagom lång promenad över stock, sten och myrar. Lugnt och skönt. Dom få grannar som finns är jättetrevliga. Vacker utsikt. En bra sjö att fiska i. Vill man plocka bär så går det. Fjällsjövatten. Halstrad harr. Våfflor gräddade på öppen eld. Vedeldad bastu. Yatzy. Inga måsten. Ibland kan det stryka förbi en räv eller flyga förbi en uggla. Det är verkligen kvalitetstid man tillbringar där.


Önskan


Jag önskar dig inte
guld mitt barn
ej heller pengar
och makt.
Jag önskar dig
modet att vara
dig själv.
Och stå för det
du sagt.
Jag önskar dig inte
en stenfri väg.
Men kraften att
vägen gå.
Jag önskar dig
kärlek i rikliga mått.
Och vänner att lita på.
 
(Okänd författare)